Menu

Pasen vieren op school

Burgerschap - Hanneke Emmen-Brekelmans

Toen ik vanochtend mijn brievenbus leegde lagen ze er weer; folders boordevol met ideeën voor Paasdecoraties in huis en Paasontbijtjes, -diners, en -borrels. Er is volop aandacht voor het vieren van Pasen in Nederland. We krijgen een extra dag vrij, het voorjaar is ingezet; het licht is in aantocht. En dat vieren we maar al te graag.

In tegenstelling tot die overdaad van aandacht voor het paasfeest, en ongetwijfeld ons daarop aangepaste koopgedrag, krijgt het Paasfeest op de scholen veel minder aandacht dan vroeger. 

Een veelgebruikt argument op de scholen is dat niet alle kinderen op school een Christelijke achtergrond hebben. Het is een moeilijk feest, leerkrachten krijgen het niet meer uitgelegd. Leerkrachten hebben de oorspronkelijke betekenis van het Paasfeest niet in de eigen opvoeding meegekregen. De katholieke identiteit van de school wordt niet geleefd.

In de Christelijke traditie is Pasen het belangrijkste liturgische feest. Het wordt gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente.

Vaak gebeurt het dat leerkrachten, wanneer wij er op school over in gesprek raken, gefascineerd raken door de symbolische betekenis van dit feest. De betekenis van het lijdensverhaal als verzoening met het goddelijke door het offer van Jezus voor de mensheid word dan duidelijk. En dat het kansen biedt op persoonlijke groei door even tijd te nemen voor reflectie; waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Diepgang door reflectie, daar is het mij nu juist om te doen. Persoonlijke groei stimuleren door te ontdekken waar je zelf staat; waar ben ík nou helemaal mee bezig? Wat is de gevestigde norm in mijn groep en hoe wil ik daar mee omgaan? Verschuiving van betekenissen van het paasfeest doet daar niets aan bij of aan af. We willen allemaal uit het donker en naar het licht.

Misschien kan het vieren van het Paasfeest op school een hernieuwde betekenis krijgen; een betekenis die aansluit bij de thematiek van ontluikend licht in het voorjaar, van zicht op een toekomst van beter leven.

Vertel het verhaal over Jezus niet, of toch wel. Zoek eieren. Heb samen een paaslunch.

En neem vooral eens de tijd om met elkaar en met de kinderen stil te staan bij beter leven in de toekomst; duurzaam en mens waardig.