Menu

Kinderraad 2023

Burgerschap - Karen Faber

Ook dit jaar is de Kinderraad Nijmegen weer actief! De Kinderraad is er voor alle kinderen uit groep 6 en 7; voor een leuk uitje naar de raadzaal van het stadhuis. Daar waar ook de échte besluiten worden genomen. En dat maakt indruk, zo te zien. Steeds weer stralende koppies en wiebelende beentjes; de kinderen staan te popelen om te beginnen.

Met posters bijna nog groter dan zichzelf, zijn ze er helemaal klaar voor. Maar eerst even bewegen…ze krijgen een spannende rondleiding door het oude gedeelte van het stadhuis. Daarna mogen ze plaatsnemen op een stoel en achter de microfoon, waar normaal gesproken een raadslid zit. Professioneel hoor! De Kinderraadsvergadering wordt iedere keer voorgezeten door een raadslid. Net zo streng als de burgemeester normaal doet: geen afbrekers graag, wel opbouwende vragen stellen aan elkaar. Zodat we samen komen tot het meest passende plan om onze stad mooier, groener of gezelliger te maken.

En dat kunnen de kinderen prima! Na een voorbereiding op school, komen zij tot leuke ideeën en mooie presentaties. Geen dure computerspellen of ingewikkelde luxe speeltoestellen…nee, wat ons elke keer weer opvalt: kinderen willen gewoon graag wat meer groen en bloemen in de buurt, vrolijke prullenbakken, en een speeltoestel voor oudere kinderen, zoals een rekstok. En niet te vergeten: ze willen dat iedereen zich veilig voelt en erbij hoort, zoals kinderen in een rolstoel.

En wat als het veel geld kost? Vraagt de voorzitter. Waarop een meisje antwoordt:
‘Mijn moeder kan lekkere cakejes bakken…die gaan we dan wel verkopen’. ‘Hoeveel geld kost dat speeltoestel eigenlijk?’ vraagt een ander. ‘Nou, ik denk wel honderd euro!’ zegt zijn klasgenoot. Waarop de voorzitter aanvult: ‘nou, misschien zelfs wel duizenden euro’s…’’duizenden?!’ hun monden vallen open van verbazing. Ook dat is een leerproces. Nadat hun ideeën wat verhelderd zijn, mogen de kinderen stemmen op het plan dat hen het meest aanspreekt.

En haalbaar of niet…samen met de kinderen en de gemeente Nijmegen, gaan we nu hard aan de slag om hun ideeën echt de ruimte te geven. Misschien niet letterlijk volgens hun plannetje, maar wel met serieuze aandacht voor de behoefte achter hun idee. We proberen hun idee uit te voeren, samen met de gemeente en mensen op hun school of in hun buurt. Zo maken we Nijmegen een klein beetje mooier.

Interesse om ook mee te doen? De Kinderraad is er voor alle groepen 6 en 7 van basisscholen in Nijmegen. Via de Kinderraad kunnen scholen vorm geven aan hun burgerschapsopdracht. Kinderen laten hun stem horen in de échte raadzaal. Zo doen ze een ervaring op, die ze niet meer zullen vergeten.

De Kinderraad is een initiatief van de Gemeente Nijmegen, Stichting Sint Josephscholen, Conexus-scholen en van SOL identiteitsbegeleiders.